На 7 март почитаме паметта на Много време преди покръстването на

...
На 7 март почитаме паметта на Много време преди покръстването на
Коментари Харесай

Почитаме паметта на седемте свещеномъченици, пострадали в Херсон

На 7 март почитаме паметта на

Много време преди покръстването на Киевска Русия при княз Владимир

християнската религия към този момент била проникнала в южните краища на страната - на полуостров Крим и прилежащите области на запад по брега на Черно море, тогава в рамките на римската империя. Самите императори, известни като жестоки гонители на християните, несъзнателно съдействали за разпространяване на християнството в тези земи. Те изпращали там на изгнание римски жители, измежду които и доста християни.

Заради вярата си в Христос епископът на Рим - свети Климент (мощите му в средата на IX век намерил свети Константин-Кирил Философ), бил заточен в Крим по времето на император Траян.

Тъкмо такива изгнаници посредством поученията и образеца си на благодетелен живот обръщали доста езичници към вярата в Христос.

А в края на ІІІ век Йерусалимският патриарх изпратил поредно няколко епископи в Крим и в прилежащите области да проповядват Христовото благовестие.

Двама от тях, Ефрем и Василевс, пристигнали в крепостта Херсон (днес в покрайнините на град Севастопол), основен град на Крим,

и се грижели за християните, увещавали и езичниците да изоставят идолопоклонството и да се извърнат към същинския Бог. След известно време Ефрем отишъл да проповядва на запад от Крим, към делтата на река Дунав, където бил хванат от локалния държател и посечен с меч. А Василевс продължавал да проповядва Божието слово в Херсон, само че скоро и той бил хванат от навалица езичници, които след поредност от мъчения го умъртвили с камъни и тояги.

През нощта християните взели тялото на мъченика и го погребали.

Петима други епископи - Евгений, Елпидий, Агатодор, Етерий и Капитон, скоро пристигнали от Йерусалим в Херсон и близките страни.

Християните ги приели с наслада, само че езичниците се опълчили против тях и след известно време тези почтени мъже също били убити поради вярата си.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР